Szarlotka dziadka i wnuczka

PinExt Szarlotka dziadka i wnuczka

Cyk, cyk, cykoria kuku, kuku rydza, pa, pa, pa… znacie to? Nasz Kubuś też bardzo dobrze to zna – nawet gdyby był zajęty najlepszą zabawą, od razu odwróci się, by zobaczyć śmieszne ludziki powtarzające rytmiczne dialogi i stara się je już naśladować w swoim specyficznym dziecięcym języku. Za to mama, czyli ja – lubię miłą muzyczkę innej reklamy o pewnych jabłkach, których słodyczy, tak jak kobiet nie można porównać, bo wszystkie są wyjątkowe… No i kto powiedział, że reklam nie można lubić? Jeśli są zabawne, ciekawe i mają słuszne przesłanie, to dlaczego by na siłę upierać się, że reklama to jest coś beeee. Ba! Reklamy mogą nawet inspirować, tak jak zainspirowały mojego tatę, dziadka Kubusia  w zeszłym tygodniu do własnoręcznego wykonania przez mężczyznę 50+ i chłopca 1+ szarlotki według mojego przepisu.  Babcia w tym czasie śmignęła do pobliskiej galerii handlowej na babskie zakupy w ramach zimowych wyprzedaży. Wróciła taka zadowolona, że „ochom i achom” nad jej nowymi kreacjami nie było końca. Tata się tylko trochę zmartwił uszczuplonym stanem ich wspólnego bankowego konta, ale cóż można poradzić na babski poryw zakupoholizmu? Najlepiej przyjąć to z uśmiechem, zajadając dumnie we wspólnym bliskim gronie osobiście przygotowaną przez dziadka i wnuczka szarlotkę.

Przepis na pyszną szarlotkę z ciasta półkruchego:

Na mus jabłkowy potrzebne będzie około 1,5 kg „szarlotkowych”, czyli takich trochę „kwaskowych”, winnych jabłek, które obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i w garnku gotujemy z dodatkiem dosłownie 2-3 łyżek stołowych wody, by mus nie był ani zbyt płynny ani nie przypalił się (trzeba ciągle mieszać). Według uznania można je jeszcze trochę dosłodzić (2-3 łyżki cukru wanilinowego i cynamonu).

Do wykonania ciasta potrzebujemy: 3-4 jaja (w zależności czy są małe czy większe); dwie szklanki mąki (dobra jest tortowa), jedna szklanka cukru; jeden mały proszek do pieczenia; jedna mała kwaśna śmietana (200 g) 18-22%;  3/4 kostki miękkiego masła – wszystko to wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy mikserem na gładką masę.

Na kruszonkę: 1/4 kostki masła; pół szklanki cukru, pół szklanki mąki (trzeba kontrolować proporcje, bo ja to robię „na oko”), jedna łyżeczka proszku do pieczenia.

Blaszka: okrągła np. o średnicy 24 cm (trzeba ją wysmarować masłem i wysypać tartą bułką)

Pieczenie szarlotki: połowę płynnego ciasta wylewamy na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blaszkę i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200-180 stopni (ja daję na początek takie uderzenie na 250 stopni, ale ciągle kontroluję i zmniejszam – bezpiecznie jest na 200-180, wtedy się nie spali); po około 10-15 minutach, gdy widać, że ciasto odchodzi po bokach od blaszki i jest rumiane, wystawiamy je i nakładamy grubą warstwę musu jabłkowego, następnie zalewamy drugą połową ciasta i posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200-180 stopni (gdy będziemy widzieli, że za bardzo wierzch się przyrumienia można zmniejszyć do 150 stopni) około pół godziny.

Po wyjęciu z piekarnika: posypujemy wierzch szarlotki cukrem pudrem.
Podajemy: najlepiej od razu na ciepło, z lodami lub/i bitą śmietaną.

Smacznego icon smile Szarlotka dziadka i wnuczka Trzymam kciuki za tych spośród moich  czytelników, którzy spróbowali wykonać tę szarlotkę i pysznie się im udała!

Podziel się na:
  • services sprite Szarlotka dziadka i wnuczka
  • kciuk Szarlotka dziadka i wnuczka
  • sledzik Szarlotka dziadka i wnuczka
  • sfora Szarlotka dziadka i wnuczka
  • forumowisko Szarlotka dziadka i wnuczka
  • services sprite Szarlotka dziadka i wnuczka
  • spis Szarlotka dziadka i wnuczka
  • wahacz Szarlotka dziadka i wnuczka
  • polec Szarlotka dziadka i wnuczka
  • co robie Szarlotka dziadka i wnuczka
  • gadu gadulive Szarlotka dziadka i wnuczka
  • services sprite Szarlotka dziadka i wnuczka
share save 171 16 Szarlotka dziadka i wnuczka
Ten wpis został opublikowany w kategorii , i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Szarlotka dziadka i wnuczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>