Pasztet wielkanocny dla alergika

PinExt Pasztet wielkanocny dla alergika

Obiecałam, że będzie coś kulinarnego na święta wielkanocne z myślą o alergikach, którzy jeść wszystkiego nie mogą, tzn. mogą, ale potem cierpią. Ja marzę o jakimś smacznym świątecznym pasztecie, a że lubię polecać przepisy sprawdzone we własnej kuchni, to mimo, że dla alergików miało być, to i szukałam ciekawego przepisu pod takim kątem, by mi ślina na samą myśl pociekła. Jak pomyślałam, tak szukałam, szukałam, aż znalazłam.

Na blogu smakolykialergika.pl oblukałam, że można zrobić pyszny pasztet bez jajek, które bardzo często są jednym z czołowych alergenów. Autorka bloga Patyska twierdzi, że można tego dokonać z dowolnych mięs, z dodatkiem warzyw, lub bez dodatku warzyw z przyprawami albo też  tylko solą, bułką zwyczajną lub bezglutenową albo zamiast z bułką, to z kleikiem dla niemowląt. Jeżeli pozwolimy, by pasztet spokojnie ostygł i „odstał swoje” w lodówce, to nie będzie się rozpadał podczas krojenia. Oto więc i przepis Patyski:

„ok. 2 kg różnych mięs (ja daję karkówkę, chudy boczek, trochę królika, resztki pieczonych mięs – także drobiowych)
ok. 250 g podgardla (można pominąć, jeśli wśród mięs jest coś tłustego)
ok. 300 g wątróbki z ekokurczaka lub z indyka (niekoniecznie, małe dzieci wolą pasztet bez wątróbki)
2 bezmlecznych i bezjajecznych bułek-paluchów (ja używam swoich lub z piekarni Stanisławowskiej) pszennych lub bezglutenowych albo ok. 3/4 szklanki suchego kleiku dla niemowląt
dużej cebuli pokrojonej w grube plastry
soli, pieprzu, majeranku i kminku do smaku
ziela angielskiego i liścia laurowego
tłuszczu do wysmarowania formy i podsmażenia mięsa
bezpiecznej bułki tartej do wysypania formy (niekoniecznie)
ok. 1/2 szklanki wody

pasztet bez jajek Pasztet wielkanocny dla alergika

Pasztet wielkanocny (bez jajek) dla alergika, źródło zdjęcia: www.smakolykialergika.pl

Wszystkie mięsa (prócz tych upieczonych resztek icon wink Pasztet wielkanocny dla alergika ) i cebulę obsmażyć, doprawić, podlać wodą i udusić z liściem i zielem. Odstawić do ostygnięcia, wyjąć, pokroić na kawałki, które łatwo wejdą do maszynki do mielenia. Bułki/kleik namoczyć w sosiku z gotowania mięs. Mięsa razem z cebulą zmielić dwukrotnie, wyrobić  dłońmi z namoczonymi bułkami/kleikiem, spróbować i jeśli trzeba, doprawić do smaku. Masa powinna być raczej wilgotna – do zbyt suchej wystarczy dolać sosu spod mięs. Wyłożyć do keksówek wysmarowanych tłuszczem i piec około godziny w 175 stopniach. WAŻNE! Pasztet powoli wystudzić, wyjąć z foremek, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i dać mu odpocząć przez noc w lodówce – nie będzie się kruszył podczas krojenia.”

PS Kochani, nie wiem, czy wiecie, że w sklepie www.blizejciebie.pl możecie już też zaopatrzyć się w żywność dla maluszków: kaszki, mleko w proszku i niebawem będą także herbatki!

Podziel się na:
  • services sprite Pasztet wielkanocny dla alergika
  • kciuk Pasztet wielkanocny dla alergika
  • sledzik Pasztet wielkanocny dla alergika
  • sfora Pasztet wielkanocny dla alergika
  • forumowisko Pasztet wielkanocny dla alergika
  • services sprite Pasztet wielkanocny dla alergika
  • spis Pasztet wielkanocny dla alergika
  • wahacz Pasztet wielkanocny dla alergika
  • polec Pasztet wielkanocny dla alergika
  • co robie Pasztet wielkanocny dla alergika
  • gadu gadulive Pasztet wielkanocny dla alergika
  • services sprite Pasztet wielkanocny dla alergika
share save 171 16 Pasztet wielkanocny dla alergika
Ten wpis został opublikowany w kategorii , , , , , , i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>