Matylda tworzy FANCLUB of COOKING

PinExt Matylda tworzy FANCLUB of COOKING

Uwielbiam, gdy mogę się dzielić swoimi pomysłami i jak wykorzystywane są z powodzeniem przez innych. Tak było właśnie z przepisem na cukinię po meksykańsku z tego posta. A ponieważ Matylda, choć na potrzeby bloga trochę fabularyzowana jest, to istnieje naprawdę i dzieli się swoimi sprawdzonymi recepturami i wirtulnie i w tzw. realu.   

Stąd i pomysł na FANCLUB of COOKING. Jako pierwsze w fanclubie ze swoimi autorskimi pomysłami na cukinię pojawiają się Ilona, Asia i Marta. Witajcie dziewczyny icon smile Matylda tworzy FANCLUB of COOKING

Przepis Ilony & Asi – Cukinia pod białą kołderką

cukinia z ricott%C4%85 Matylda tworzy FANCLUB of COOKING

Cukinia pod białą kołderką Ilony & Asi. Spontaniczna fotografia wykonana przez autorki potrawy podczas "psiapsiółkowego" spotkania.

- opakowanie serka Ricotta
- pęczek szczypiorku
- jajko
- środek z wydrążonej cukinii
- szczypta lubczyku
- kilka plasterków sera żółtego
- sól
- pieprz

Średnią lub  dużą cukinię wydrążyć i zachować środek do farszu. Pokroić w kostkę i połączyć z serkiem Ricotta. Dodać jajko i posiekany szczypiorek. Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch położyć parę plasterków sera żółtego.
Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku (180 – 200 st C) przez około godzinę. Cukinia może być w skórce lub bez, w zależności od upodobania.

Wspaniale smakuje z białym lub różowym winem półwytrwanym. Smacznego!

Przepis Marty, nr 1 – Cukinia z czosnkiem i słodkim sosem chilli

- 1 kg cukinii
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- oliwa
- słodki sos chilli (tao tao)

Cukinię pokroić w cienkie plastry lub półksiężyce (w zależności od wielkości cukinii). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię, dodać sól i smażyć ok. 3-4 min. Dodać wyciśnięty czosnek, następnie przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok 8-10 min. Zdjąć z ognia, dodać ok. 100 ml słodkiego sosu chili, wymieszać. Smacznego!

Przepis Marty, nr 2 – Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i mozarellą

- 30 dag mięsa mielonego
- 2 średnie cukinie
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek
- 1 kula mozarelli
- oliwa
- przyprawy (bazylia, oregano, tymianek)
- sól, pieprz

Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne tak aby powstały łódki. Przełożyć je do miski wraz z wydrążoną zawartością, posolić i odstawić na ok 15-20 min aby puściły sok. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić (na suchą) mięso mielone, dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy, posolić, popieprzyć do smaku, wymieszać i smażyć aż mięso będzie lekko zrumienione, następnie dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki. Z miski z cukinią zebrać wydrążoną zawartość, opłukać, odcisnąć, drobno pokroić i dodać do mięsa. Następnie dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem ok.10 min. Zdjąć z ognia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do ok. 200 st. Łódki z cukinii obmyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, nasmarować oliwą, włożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, a następnie włożyć do piekarnika na ok. 8-10 min. Następnie wyjąć, napełnić łódki przygotowanym farszem z mięsa mielonego, na wierzchu każdej łódki położyć pokrojone plastry mozarelli i zapiekać w piekarniku ok. 20 min, aż mozarella zrumieni się na wierzchu. Smacznego!

Podziel się na:
  • services sprite Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • kciuk Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • sledzik Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • sfora Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • forumowisko Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • services sprite Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • spis Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • wahacz Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • polec Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • co robie Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • gadu gadulive Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
  • services sprite Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
share save 171 16 Matylda tworzy FANCLUB of COOKING
Ten wpis został opublikowany w kategorii , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Matylda tworzy FANCLUB of COOKING

  1. Ava Valk pisze:

    Świetne! Zapraszam Cię na mojego bloga:
    http://mystylemyeveryday.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>