Cukinia po meksykańsku a’la Matylda

PinExt Cukinia po meksykańsku ala Matylda

Dziś wpis kulinarny. Dla tych, którzy ogórki po meksykańsku moje smakowali i wiedzą, że co ooostre to dobre, zapodaję moją modyfikację przepisu na potrzeby marynowania cukinii.

Efekt końcowy – pasteryzowany – gotów przetrwać rok nawet do kolejnego lipca, pod warunkiem, że nie zostanie zjedzony ze smakiem wcześniej – jest ooo – taki, jak na załączonym obrazku… Pokrojona w grubą kostkę względnie młoda cukinia w „pikantnej” zalewie.

cukinia po meksykańsku Cukinia po meksykańsku ala Matylda

Cukinia po meksykańsku a'la Matylda Bliżej Ciebie

początek1 1024x598 Cukinia po meksykańsku ala Matylda

Cukinia i cebula na początek w odpowiednich proporcjach

Kroimy cukinię 1024x771 Cukinia po meksykańsku ala Matylda

Cukinię kroimy, solimy i odstawiamy na 6 godzin

z przyprawami 1024x746 Cukinia po meksykańsku ala Matylda

Przyprawiamy...

Końcówka 1024x709 Cukinia po meksykańsku ala Matylda

12 godzin w przyprawach i zalewie cukrowo-octowej, potem pasteryzujemy i gotowe!

Składniki na MAŁĄ PORCJĘ są następujące:

2,5 kg cukinii (pierwotnie były to ogórki, przeze mnie zamienione na cukinię)

3 średnie cebule lub/i 3 główki czosnku (w zależności, co kto bardziej lubi)

2 łyżki soli

1,5 szklanki octu

1,5 szklanki cukru

2 łyżki curry  lub 2 łyżki chille cayen

2 łyżki pieprzu mielonego

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach i/lub kolendry

4 łyżki oleju

Jeśli mamy więcej cukinii, proporcje zwielokrotniamy proporcjonalnie. Ja powiększyłam proporcje wszystkich składników, biorąc za punkt wyjścia wagę cukinii 16 kg.

* do tego – poeksperymentowałam i dorzuciłam w dużej wersji na 16 kg cukinii – 1 opakowanie przyprawy do pizzy z przewagą majeranku (ale to osobista fanaberia, nieobowiązkowa)

Smacznego!

Podziel się na:
  • services sprite Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • kciuk Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • sledzik Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • sfora Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • forumowisko Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • services sprite Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • spis Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • wahacz Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • polec Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • co robie Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • gadu gadulive Cukinia po meksykańsku ala Matylda
  • services sprite Cukinia po meksykańsku ala Matylda
share save 171 16 Cukinia po meksykańsku ala Matylda
Ten wpis został opublikowany w kategorii , i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Cukinia po meksykańsku a’la Matylda

  1. Marta pisze:

    Marynowana cukinia po meksykańsku wyszła super, jest jędrna, aromatyczna i przyjemnie pikantna. Na jesiennym lub zimowym stole będzie komponowała się idealnie przywodząc na myśl wspomnienie lata. Polecam wszystkim !!!!

  2. Matylda pisze:

    Marto, cieszę się, że smakowało i dziękuję za Twoje dwa przepisy na cukinię, które opublikuję niebawem w serii Fanclub of Cooking :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>